ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКА КРАЇН ЄС, КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЄВРОПИ ТА УКРАЇНИ

Roman Moskalyk, Liana Moskalyk

Анотація


У статті аналізуються показники податкової політики країн-членів  Європейського Союзу, країн Центральної Європи та України за період 2005-2018 років, зокрема: рівень податкових надходжень, податок на прибуток, інші податки на бізнес, податки з доходу, прибутку та приросту капіталу, податки на товари та послуги, податки на робочу силу та нарахування на заробітну платню, час на підготовку та сплату податків, кількість податків. В результаті дослідження ми бачимо ознаки зближення показників податкової політики України та країн-членів ЄС загалом впродовж 2005-2018 рр., особливо починаючи з 2014 р. (після Революції гідності). Тенденції показників податкової політики за останні роки України найбільше збігаються з відповідними тенденціями пост-соціалістичних країн Центральної Європи. Це може бути ознакою того, що Україна проходить подібний шлях реформування податкової політики так само як країни Центральної Європи на шляху до європейської інтеграції. Важливим для України залишається питання справедливого розподілу податкового тиску на бізнес (оптимізувати) та фізичні особи (послабити) задля наближення до показників ЄС.

Ключові слова: податкова політика, податкові надходження, оподаткування, бюджет, економіка України, Європейський Союз, країни Центральної Європи.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Мельник В., Кощук Т. Сучасна податкова політика у країнах ЄС-15 // Економіка України. - 2012. - № 6. - С. 73-85.
  2. Балацкий Е. Анализ влияния налоговой нагрузки на экономический рост с помощью производственно-институциональных функцій // “Проблемы прогнозирования”. - 2003. - № 2. - с. 88–107.
  3. Паєнтко Т. В. Інструменти фіскального регулювання фінансових потоків. – «Ефективна економіка» - №8, 2011. – [Електронний ресурс]. Доступно з: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=659.
  4. World Development Indicators Світового Банку. – [Електронний ресурс]. Доступно з: http://data.worldbank.org/data-catalog/world-development-indicators




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2020.48.0.11049

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.