ОКРЕМІ ПОКАЗНИКИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
В ГЛОБАЛЬНОМУ ВИМІРІ

Nataliya Horin

Анотація


Досліджено сучасний стан продовольчої безпеки України за окремими показниками, які застосовуються світовій практиці.

Визначено, що Україна має рівень продовольчої безпеки нижче середнього у глобальному рейтингу, причому цей показник щороку погіршується і у глобальному вимірі може бути оціненим швидше незадовільним. Акцентовано  на наявності проблем у продовольчому забезпеченні населення України з огляду на зростання загроз в агропродовольчій сфері.

Оцінено місце України у світі за показниками якості, достатності та доступності харчування та частки продовольчої товарної залежності.

Визначено, що за критерієм достатності харчування Україна не відстає від середнього показника ЄС, хоча й знаходиться нижче від рівня розвинених країн Західної Європи. Однак, за фактичним рівнем споживання спостерігається недостатність майже за всіма продуктовими групами, а також незбалансованість харчування населення, перекоси у бік певних товарно-продовольчих груп, що не забезпечує необхідні порогові критерії належного середньодобового раціону населення. Наголошено, що за критерієм доступності харчування Україна не досягає критичного значення у 60% витрат зі середнього бюджету домогосподарства і відноситься до країн з доходами, нижче середнього рівня. Однак, за достатньої кількості продовольства населення країни не може дозволити собі споживання життєво важливих продуктів харчування на достатньому життєвонеобхідному рівні, що негативно впливає на продовольчу безпеку держави.

Доведено, що хоча Україна є значним експортером продукції агропродовольчого сектора на світовому ринку і хоча щороку експорт цієї продукції зростає, однак наша держава відноситься до групи країн з високим рівнем залежності від товарного імпорту і низьким рівнем товарного експорту, що безумовно потребує перегляду пріоритетів політики зовнішньої торгівлі сільськогосподарською продукцією.

Зроблено висновки, що з огляду на негативну структуру вітчизняного агропродовольчого експорту, необхідним є терміновий перехід на нові ефективні методи управління загрозами продовольчій безпеці держави та визначення комплексного механізму реалізації забезпечення продовольчої безпеки України шляхом продуманої сільскогосподарської, зонішньоторговельної, інвестиційної, інноваційної, екологічної та інших політик.

Ключові слова: продовольча безпека, глобальна продовольча безпека, достатність харчування, доступність харчування, експорт агропродовольчої продукції.


Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Global Food Security Index [Електронний ресурс]. — Режим доступу: https://foodsecurityindex.eiu.com/Index.
  2. The State of Food Security and Nutrition of the World: Safeguarding against Economic Slowdowns and Downturns. – FAO: Rome, 2019. – 239 p. [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.fao.org/3/ca5162en/ca5162en.pdf.
  3. Методика розрахунку рівня економічної безпеки України [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://me.kmu.gov.ua/control/uk/ publish/article?art_id=97980&cat_id=38738.
  4. Мостова А. Д. Сучасний стан продовольчої безпеки України та методичні підходи до його оцінки // Причорноморські економічні студії. – 2019. - № 43. – С. 59-68 [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://bses.in.ua/journals/2019/43_2019/11.pdf.
  5. Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.
  6. Офіційний сайт Організації Об’єднаних Націй [Електронний ресурс]. — Режим доступу: https://www.un.org/en/sections/issues-depth/food/index.html.
  7. Офіційний сайт Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.fao.org/state-of-food-security-nutrition/en.
  8. Пасхавер Б.Й. Сучасний стан продовольчої безпеки // Економіка АПК. – 2014. – № 4. – С. 5-12.
  9. Продовольча безпека в Україні у 2018 році. Огляд основних індикаторів [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://edclub.com.ua/analityka/prodovolcha-bezpeka-v-ukrayini-u-2018-roci-oglyad-osnovnyh-indykatoriv.
  10. Хахулін В., Кравченко В., Малига В. Проблеми правового забезпечення безпеки України в зовнішньоекономічній діяльності // Підприємництво. Господарство. Право. – 1998. – №8. – С.31-36.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2020.48.0.11048

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.