ПРАКТИКА СУДУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ЩОДО ПРИНЦИПІВ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ

Iryna Javorska, Ivan Bratsuk

Анотація


У контексті приведення законодавства України у відповідність до права Європейського Союзу видається актуальним дослідження практики Суду ЄС та Європейського суду з прав людини у сфері захисту персональних даних. Досліджено окремі рішення Суду Європейського Союзу у сфері захисту персональних даних, зокрема, практику Суду Європейського Союзу щодо принципів захисту персональних даних у Європейському Союзі.

Діяльність Суду Європейського Союзу щодо захисту персональних даних реалізується у формі висновків, які Суд ЄС надає з приводу преюдиційних звернень національних судів на запити осіб з приводу законності опрацювання персональних даних, строків доступу осіб з приводу законності опрацювання персональних даних, строків доступу осіб до інформації, що належить до персональних даних, забезпечення належної безпеки зберігання персональних даних, заборони зібрання надмірної кількості інформації про особу, а також щодо правильності запровадження у національне законодавство забезпечення вимог щодо «повної незалежності» наглядових органів, відповідальних за забезпечення запиту персональних даних.  Усі вони спрямовані на недопущення «порушення захисту персональних даних» – порушення  безпеки, що спричиняє випадкове чи незаконне знищення, втрату, зміну, несанкціоноване розкриття або доступ до персональних даних, які передано, збережено або іншим чином опрацьовано. Також необхідно зазначити, що «персональні дані» стосуються не лише  приватного життя особи, а можуть застосовуватися і до професійної чи громадської діяльності особи.

Ключові слова: персональні дані; Європейський Союз; принципи захисту персональних даних в рамках Європейського Союзу.

Повний текст:

PDF

Посилання


Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки в Україні» // Голос України від 09.11.2017 р. № 208.

2. Інтеграція у рамках асоціації: динаміка виконання Угоди між Україною і ЄС. Аналітичний звіт. – Київ, 2019 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.civic-synergy.org.ua/wp-content/uploads/2018/04/Integratsiya-u-ramkah-asotsiatsiyi-dynamika-vykonannya-Ugody-mizh-Ukrayinoyu-i-YES_ua.pdf.

3. Посібник з європейського права у сфері захисту персонаьних даних. – Київ : К.І.С., 2015. – 216 с.

4. Рішення Європейского суду з прав людини у справі «Аманн про Швейцарії» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://eurocourt.in.ua/Article.asp?AIdx=308.

5. Стратегія кібербезпеки України // Урядовий кур’єр від 18.03.2016 р. № 52.

6. Яворська І. М. Захист персональних даних у праві Європейського Союзу / Яворська І. М., Микієвич М. М. // Вісник Львівського національного університету. – Серія «Міжнароні відносини». – 2019.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2019.47.0.10988

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.