ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ СПЕЦІАЛЬНОЇ МОНІТОРИНГОВОЇ МІСІЇ ОБСЄ В КОНТЕКСТІ КОНФЛІКТУ
НА СХОДІ УКРАЇНИ

Halyna Palamarchuk

Анотація


Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ відгукнулася на запрошення Уряду України та залишається єдиною організацією, що забезпечує міжнародну присутність безпосередньо в зоні конфлікту на Сході України, відповідно до рішення Постійної ради ОБСЄ 2014 року. Неозброєні цивільні спостерігачі, представники держав-учасниць ОБСЄ, забезпечують постійний моніторинг подій на лінії розмежування та по всій території України, здійснюють контроль за виконанням Мінських домовленостей, а також сприяють фасилітації діалогу між усіма сторонами конфлікту. Інформаційно-комунікаційна діяльність є основою діяльності Місії, що визначено цілями її мандату. Комунікація та інформаційний обмін здійснюють безпосередньо як керівництво Місії, голова та заступник, так і команди спостерігачів на місцях поблизу лінії розмежування та у десяти областях по всій території України. Основна цільова аудиторія СММ – 57 країн-учасниць ОБСЄ, проте у своїй діяльності місія застосовує широкий комунікаційний інструментарій. Це дає їй змогу здійснювати інформаційну взаємодію із різноманітними цільовими аудиторіями, що, своєю чергою, значною мірою сприяє ефективному виконанню цілей, визначених мандатом Місії.

Ключові слова: ОБСЄ; Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ); комунікація; медіація; конфлікти.

Повний текст:

PDF

Посилання


  1. Голова СММ ОБСЄ Апакан і Координатор проектів ОБСЄ в Україні Верба підкреслили важливість протимінної діяльності [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/project-coordinator-in-ukraine/376879.
  2. Голова СММ ОБСЄ наголосив на ролі жінок у пошуках миру на сході України [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/special-monitoring-mission-to-ukraine/374680.
  3. Голова СММ ОБСЄ та Координатор проектів ОБСЄ в Україні закликають до забезпечення захисту та залученості жінок [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/special-monitoring-mission-to-ukraine/358636.
  4. Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні закликає до посилення і визнання ролі жінок у розбудові миру [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/ukraine-smm/278536.
  5. Заява Голови СММ ОБСЄ до других роковин трагедії MH17 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі. – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/ukraine-smm/254681.
  6. Доступ до води в охоплених конфліктом районах Донецької та Луганської областей [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/ukraine-smm/183191.
  7. Звіт про роботу станом на 11 березня 2015 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/ukraine-smm/144496.
  8. Звіт про роботу станом на 11 січня 2017 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/ukraine-smm/293741.
  9. Звіт про роботу станом на 13 грудня 2017 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/special-monitoring-mission-to-ukraine/362706.

10. Звіт про роботу станом на 24 лютого 2015 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/ukraine-smm/142551.

11. Звіт про роботу станом на 26 серпня 2015 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/ukraine-smm/178901.

12. Звіт про роботу станом на 6 серпня 2018 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/special-monitoring-mission-to-ukraine/390176.

13. Звіт про роботу станом на 7 лютого 2018 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/special-monitoring-mission-to-ukraine/370971.

14. Звіт про роботу станом на 7 травня 2015 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі. – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/ ukraine-smm/155926.

15. Звіти про роботу Спеціальної моніторингової місії в Україні [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/special-monitoring-mission-to-ukraine/166331.

16. Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.osce.org/.

17. Портал: «Криза в Україні та навколо неї» [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/ukrainecrisis.

18. Рішення № 1117 [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – 2014. – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/pc/225036.

19. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/special-monitoring-mission-to-ukraine.

20. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні допомагає підвищити обізнаність з протимінної безпеки серед школярів у Донецькій і Луганській областях [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі. – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/ukraine-smm/203486.

21. Спеціальна Моніторингова Місія ОБСЄ в Україні звертає увагу на необхідність поліпшення доступу до води в районах, охоплених конфліктом [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі. – Режим доступу : https://www.osce.org/ uk/ukraine-smm/229591.

22. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні: Факти [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – 2016. – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/ukraine-smm/116924.

23. Сторони повинні докласти більше зусиль для захисту дітей – наголосив Голова Місії ОБСЄ в Україні у День захисту дітей [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі. – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/ukraine-smm/244201.

24. Тематичні звіти Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/special-monitoring-mission-to-ukraine/157991.

25. Щоденні і оперативні звіти Спеціальної моніторингової місії в Україні [Електронний ресурс] // Офіційний веб-сайт Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). – Режим доступу : https://www.osce.org/uk/ukraine-smm/reports.

26. Interview with Alexander Hug, Deputy Chief Monitor of the OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine 2014–2018 (Interview via Skype (SMM media), 04.06.2018 Transcribed audio recording) // Personal archive.

27. Memorandum of 19 September 2014 outlining the parameters for the implementation of commitments of the Minsk Protocol of 5 September 2014 [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/ home/123806.

28. OSCE SMM – Special Monitoring Mission to Ukraine [Electronic resource] // The official Facebook page of OSCE SMM. – Available at : https://www.facebook.com/oscesmm/.

29. OSCE SMM (@oscesmm) [Electronic resource] // The official Instagram account of OSCE SMM. – Available at : https://www.instagram.com/oscesmm/.

30. OSCE SMM Ukraine (@OSCE_SMM) [Electronic resource] // The official Twitter account of OSCE SMM. – Available at : https://twitter.com/OSCE_SMM.

31. OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine [Electronic resource] // Official channel SMM OSCE on Youtube. – Available at :https://www.youtube.com/channel/UCphA8ts2A0jj4sbWvzyjvjw.

32. Package of Measures for the Implementation of the Minsk Agreements [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/cio/140156.

33. Permanent Council Decision No. 1129 [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/pc/ 121532.

34. Permanent Council Decision No. 1162 [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/pc/ 144996.

35. Permanent Council Decision No. 1199 [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/pc/ 223926.

36. Permanent Council Decision No. 1246 [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/ permanent-council/306376.

37. Permanent Council Decision No. 1289 [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/ permanent-council/376303.

38. Permanent Council Decision No. 1323 [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/ permanent-council/415988.

39. Protocol on the results of consultations of the Trilateral Contact Group, signed in Minsk, 5 September 2014 [Electronic resource] // The official website of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). – Available at : https://www.osce.org/home/123257.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2019.47.0.10986

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.