ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОПЕРАЦІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ – ОСНОВНІ ЕТАПИ ТА ЦІЛІ

                                                  

 

 

 

Юлія Михайлівна Твердохліб

Анотація


Стаття присвячена грунтовному та комплексному вивченню інформаційно-психологічних операцій, проведених Російською Федерацією проти України у період з 2014 року і до тепер.

Подані у статті періодизації проведення інформаційно-психологічних операцій вищим військово-політичним керівництвом Російської Федерації проти України, дозволили зробити висновок про те, що здійснювати інформаційно-психологічні операції проти України Російська Федерація розпочала задовго до початку війни фізичної, а описання кожного етапу дозволило стверджувати той факт, що Російська Федерація проводить ці операції проти України системно та планово.

Також у даній статті визначено основні цілі та завдання, які переслідує вище військово-політичне керівництво Російської Федерації, проводячи інформаційно-психологічні операції проти України. Зазначено, що Україна не є головною мішенню інформаційно-психологічних операцій Російської Федерації, а є лише першим кроком на шляху з реалізації гібридної стратегії держави-агресора. Також автором описані шляхи та механізми інформаційно-психологічного впливу Російської Федерації на держави пострадянського простору, держави-члени Європейського Союзу та країни третього світу, що дозволяє передбачити ймовірні сценарії розвитку гібридної політики Кремля та виробити систему превентивних заходів з протидії агресору.

 Окрім того, у  статті зазначено основні цільові аудиторії, проти яких проводяться інформаційно-психологічні операції Російською Федерацією та показано, що при проведенні інформаційно-психологічних операцій проти кожної з них Російська Федерація застосовує диференційований підхід.

 


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vir.2019.46.0.10352

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.