Між капіталізмом та соціалізмом: львівські продуктові базари
в часи пізнього сталінізму

Roman Heneha

Анотація


У статті на прикладі роботи львівських продуктових базарів проаналізовано симбіоз приватного і державного ринку, показано суперечливі процеси становлення радянської базарної торгівлі в перші повоєнні роки. На основі широкого спектру архівних джерел, змодельоване львівське базарне середовище і охарактеризовано його вплив на забезпечення Львова продуктами. Окреслено мотиви і методи залучення селян із навколишніх сіл для торгівлі на львівських ринках. Відображено різні види базарної торгівлі, включно з доставкою товару селянами в помешкання львів’ян і поширення базарної “швидкої їжі”. Окремим аспектом подана цінова політика базарів, визначено найпопулярніші продукти та основні принципи збереження ярмаркової їжі. Встановлено роль і місце базарних продуктів у загальні шкалі забезпечення міста продуктами.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/his.2019.0.9861

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.