ХЛІБ У ВЕСНЯНІЙ ОБРЯДОВОСТІ УКРАЇНЦІВ

Liudmyla Herus

Анотація


У статті виявлено та проаналізовано факти ритуального застосування хліба у весняних обрядах українців періоду ХІХ – початку ХХІ ст. Хліб розглядається як важливий символ аграрної культури землеробських народів, який концентрує язичницькі та християнські світоглядні уявлення. Автор виділяє найзначущіші типи хлібних виробів: “жиляники”, “хрести”, “жайворонки”, паска, “драбинки”, “божі онучі” та інші, – які характеризуються виразними візуальними ознаками, розкриває їх конкретні функціональні вияви в обрядах та місце у світогляді українців, знаходить паралелі в обрядовій практиці європейських народів й, зокрема, слов’ян.

Ключові слова: Україна, етнологія, хліб, печиво, млинці, вареники, “жиляники”, “хрести”, “жайворонки”, паска, “драбинки”.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/his.2012.47.842

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.