ТРАДИЦІЙНІ ПОКРІВЕЛЬНІ ТЕХНІКИ НА ГУЦУЛЬЩИНІ

Mykhailo Matiychuk

Анотація


Важливим елементом дерев’яного будівництва на Гуцульщині є покрівельні техніки: вони формували силует і естетику даху, а відтак і художній образ та архітектоніку споруди. Конструкція даху будівлі залежала від її функціонального призначення: для перекриття господарських і виробничих будівель частіше застосовували двосхилий дах, для перекриття житлових будинків – чотирисхилий дах. Дахи будівель покривали колотою смерековою дошкою. Техніка покриття нею дахів складається з трьох основних технологічних етапів, від яких залежить якість і довговічність покрівлі: відбір і заготівля матеріалу та виготовлення покрівельної дошки; процес покрівлі даху з неухильним дотриманням вимог, передбачених технологічними прийомами; захист покрівлі від
впливу атмосферних явищ шляхом покриття спеціальними розчинами.
Найпоширенішими на Гуцульщині техніками покриття, конкретне застосування яких залежало від розмірів і конфігурації будівель та ряду покрівельних технологічних прийомів, були “посіжняк” і “в щир” (переважно для двосхилих дахів), “в румунку” та “ґонт” (для чотирисхилих дахів).

Ключові слова: дерев’яне будівництво, Гуцульщина, покрівельні техніки, двосхилий дах, чотирисхилий дах, колота смерекова дошка.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/his.2010.45.725

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.