ТОВАРИСТВО УКРАЇНСЬКИХ НАУКОВИХ ВИКЛАДІВ
ІМЕНІ ПЕТРА МОГИЛИ (1908–1939 рр.)

Mykhailo Kril', Natalia Leshkovych

Анотація


У статті досліджені основні напрямки діяльності Товариства українських наукових викладів ім. П. Могили. Виділені два основні етапи в його історії, які пов’язані з часом існування монархії Габсбурґів (поч. ХХ ст.) і міжвоєнної Польщі. Особливу увагу звернено на організаційну структуру, чисельний склад учасників, форми лекційної роботи, зв’язки з іншими українськими культурно-освітніми об’єднаннями. Товариство наукових викладів ім. П. Могили діяло в Галичині у 1908–1939 рр. Центральна управа містилася у Львові, а на провінції діяли філії та гуртки (Глиняни, Добромиль, Золочів, Кам’янка-Струмилова, Коломия, Самбір, Сокаль, Перемишль, Перемишляни, Рогатин, Тернопіль, Ходорів, Яворів, Ярослав). Активними членами Товариства були відомі українські вчені і освітяни, письменники, мистці, інженери (М. Возняк, О. Колесса, І. Копач, М. Кордуба, В. Кучер, Д. Лукіянович, І. Свєнціцький, В. Щурат та ін.). У 1920 р. Товариство стало одним із засновників Українського таємного університету у Львові. Основну увагу Товариство звертало на поширення серед широкої громадськості наукових знань через читання публічних лекцій. Лекторій стосувався різної тематики: філософії, історії, права,
культури, мистецтва, природничих знань тощо. Лекції читали фахівці у науковій чи науково- популярній формі для спеціально підібраної за професією аудиторії (для інтелігенції, домашніх служниць і покоївок, ремісників тощо, або ж членів окремих товариств “Зоря”, “Міщанське братство” та ін.).

Ключові слова: Австро-Угорщина, Польща, Україна, Галичина, Львів, Перемишль, наука, культура, Товариство українських наукових викладів ім. П. Могили.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/his.2011.46.666

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.