АНАЛІЗ ГЕОДАНИХ ТА ВІЗУАЛІЗАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ПОЛЬОВИХ СТРУКТУРНИХ ТА ТЕКТОНОФІЗИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ КОМП’ЮТЕРНИМИ ПРОГРАМАМИ STEREONET

Юрій Віхоть, Ігор Бубняк, Соломія Кріль

Анотація


У статті продемонстровано способи аналізу та візуалізації польових даних на прикладі просторових замірів особливостей найпоширеніших структур у флішових відкладах Українських Карпат за допомогою комп’ютерних пакетів Stereonet. Аналіз великої кількості даних про просторову орієнтацію структур, заміряних під час польових досліджень, потребує їхнього швидкого, ефективного, головно, якісного графічного представлення на стереографічних проекціях.

Показано комп’ютерні способи комплексної візуалізації великої кількості просторових даних на стереографічних проекціях. Програмні пакети – OpenStereo, Stereo32, StereoNett, Stereonet 10 – дають можливість вносити, зберігати, доповнювати, редагувати та відображати структурні дані на стереографічних проекціях – сітках Вульфа, Шмідта, полярній сітці, верхній та нижній півсферах тощо. На основі заміряних даних про елементи залягання площинних та лінійних структур (тріщин, дзеркал та рис ковзання, площини нашарування, кальцитових та іншого мінерального складу жил та ін.) відслонень крейдово-палеогенових порід Українських Карпат побудовано стереограми, розо-діаграми та інші види діаграм з використанням OpenStereo, Stereo32 та StereoNett. Комплексне використання пакетів Stereonet сприяє швидкому та якісному представленні, дає змогу аналізувати результати структурних і тектонофізичних досліджень, що необхідно для подальшої геологічної та геофізичної інтерпретації. Візуалізація просторових даних польових спостережень сприяє якісній і кількісній інтерпретації результатів досліджень та вирішенню важливих завдань структурної геології та тектонофізики (реконструкції параметрів напружено-деформованого стану, визначенню напрямів стиснення, розтягнення, кількісних характеристик геодинамічних умов тощо).


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.