ЦІЛЬНА І СИЛЬНА ОСОБИСТІСТЬ ПРОФЕСОРА ГЕОРГІЯ БАЧИНСЬКОГО

Mykola Nazaruk

Анотація


Висвітлено життєпис та наукові здобутки відомого геолога, палеонтолога, географа, картографа, соціоеколога професора Георгія Олексійовича Бачинського. Значну увагу приділено його ролі в розвитку спелеології в Україні.

Схарактеризовано діяльність Г. Бачинського на посаді керівника палеозоологічного загону Комплексної карстової експедиції АН УРСР. Його праці дали змогу виділити карстовий тип місцезнаходження хребетних. Окремо описано період життя вченого, коли він розкрився як картограф, працюючи в обчислювальному центрі Інституту прикладних проблем механіки і математики АН УРСР у Львові, де організував і очолив в обчислювальному центрі групу математико-картографічного моделювання соціоекосистем, розробивши і вперше успішно застосувавши на практиці провідний метод соціоекології – математико-картографічне моделювання регіональних і локальних екосистем.

Найбільше відоме ім’я Г. Бачинського в соціоекології. Саме цій науці він присвятив докторську дисертацію на тему “Прикладна соціоекологія та роль географічної науки у її формуванні”. Він розробив теоретичні основи нового міждисциплінарного інтеграційного вчення про гармонізацію взаємодії суспільства та природи – соціоекології, провів значну організаторську роботу зі встановлення і розвитку цієї науки в Україні. Розкрито його роль в організації та проведенні у Львові Першої всесоюзної науково-прак- тичної конференції “Проблеми соціальної екології”, завдяки якій ця наука отримала в нас офіційне визнання.


Ключові слова


. О. Бачинський, геолог, картограф, палеогеограф, соціоеколог.

Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgg.2015.49.8638

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN: 2078-6441 (Print)

          2415-7201 (Online)

Усі статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons “Із зазначенням авторства – 4.0 міжнародна” (CC BY 4.0)