ОЦІНКА ТА АНАЛІЗ СОЦІОКУЛЬТУРНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

Svitlana Pryima

Анотація


Анотація. У статті проаналізовано методику розрахунку узагальненого індексу соціокультурного потенціалу, запропоновано результати власних розрахунків комплексного показника соціокультурного потенціалу у регіонах України за 2013- 2022 рр., а також розраховано значення базового інтегрального темпового індексу розвитку та ланцюгових інтегральних темпових індексів соціокультурного розвитку у регіонах України у 2014–2022 рр. використовуючи методи багатовимірного статистичного аналізу.

Порівняльний аналіз темпів розвитку дозволив визначити, в яких регіонах соціокультурні процеси розвиваються швидше, а в яких повільніше. Війна з Росією та економічна нестабільність суттєво вплинули на соціокультурний потенціал регіонів, зокрема на східні та південні області України. Регіони, які знаходяться далі від зони активних бойових дій, демонструють або стабільність, або невелике зростання соціокультурного потенціалу.

Отримані результати можуть слугувати базою для розробки стратегій відновлення соціокультурного потенціалу.

Ключові слова: соціокультурний потенціал, регіональний розвиток, тенденції розвитку, комплексний показник, базовий інтегральний темповий індекс, ланцюговий інтегральних темповий індекс, статистичні показники.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.