ОСОБЛИВОСТІ СПИСАННЯ КРЕДИТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Oksana Kundrya-Vysotska, Iryna Vagner, Iryna Demko, Oleg Vagner, Roman Demko

Анотація


Анотація. Метою статті є розкриття сутності та стану кредиторської заборгованості на вітчизняних підприємствах і пошук ефективних шляхів щодо її списання у разі необхідності. Авторами здійснено аналіз стану кредиторської заборгованості відповідно до розмірів підприємств за період 2013-2022 рр. Визначено основні фактори, які впливають на зростання кредиторської заборгованості підприємств під час воєнного стану в Україні. Залежно від виду кредиторської заборгованості, авторами запропоновано шляхи їїзменшення, а в крайньому випадку – описано процес банкрутства.

У дослідженні використано загальнонаукові методи, а саме: аналіз, узагальнення та порівняння – при вивченні динаміки кредиторської заборгованості у період з 2014 по 2023 рр.; індукція − дала можливість узагальнити одержану в процесі дослідження інформацію та розробити рекомендації стосовно списання кредиторської заборгованості у вигляді банківського кредиту; пояснення – в частині розроблених висновків та рекомендацій щодо шляхів списання кредиторської заборгованості під час воєнного стану.

Відзначено, що можливість продовжувати діяльність в умовах війни, створювати сприятливі умови для збереження активів і навіть їх розвитку залежить від гнучкості менеджменту підприємства, швидкості його реагування на зміни зовнішнього середовища. Сформульовано висновки про те, що не незважаючи на перешкоди, які створює війна, бізнес в Україні продовжує працювати та підтримує економіку всіма можливими шляхами. Відзначено негативу динаміку щодо збільшення кредиторської заборгованості, оскільки кількість судових спорів зі стягнення проблемної заборгованості зростає. В умовах воєнного стану в Україні не становить ніяких перешкод для судового процесу навіть місцеперебування боржника на тимчасово окупованій території.

Ключові слова: кредиторська заборгованість, позиковий капітал, воєнний стан, релокований бізнес, банкрутство, реструктуризація.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.