ПРО СТРУКТУРУ ТА КЛАСИФІКАЦІЮ ТИПІВ СТРАТЕГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ БІЗНЕСУ

Yuliya Tsvilii

Анотація


Анотація. Стратегічний потенціал дає змогу організаціям визначати можливості для досягнення важливих цілей у майбутньому, виявляти загрози та підвищувати ефективність будь-якого бізнесу. Від якості управління стратегічним потенціалом залежить забезпечення ефективності та конкурентоспроможності бізнесу, як сьогодні, так і в майбутньому. Тому, для українського бізнесу актуальним є питання глибшого вивчення стратегічного потенціалу.

Мета статті – запропонувати класифікацію видів стратегічного потенціалу бізнесу та систематизувати структурні характеристики стратегічного потенціалу.

У процесі стратегічного управління важливо розуміти, що стратегічний потенціал можна класифікувати за такими критеріями: відносно середовища; за рівнем формування прибутку; відносно видимості компонентів; за формою існування; відносно розвитку ринку та ресурсів компанії. Автором запропоновано доповнити загальноприйняту класифікацію такими критеріями: за спрямованістю діяльності; відносно напрямів діяльності; за отриманими результатами бізнесу; відповідно до рівня відповідності сформульованим стратегічним цілям; за рівнем впровадження; відносно впливу на діяльність та розвиток бізнесу; за ступенем оригінальності; за можливістю прогнозування процесу реалізації стратегічного потенціалу; відповідно до можливості вирішувати завдання. До критеріїв систематизації структурних характеристик стратегічного потенціалу варто віднести: види внутрішніх сукупних (композитивних) змінних стратегічного потенціалу; види локальних потенціалів як сукупності ресурсних компонентів; види часткових потенціалів; види компонентів стратегічного потенціалу на основі організаційної структури; види функціонально-ресурсних сфер, що окреслюють стратегічний потенціал. Ці аспекти дають змогу менеджерам здійснити свій внесок у вдосконалення процесу стратегічного управління розвитком бізнесу, підвищити конкурентоспроможність та ефективність організації.

Ключові слова: бізнес, стратегічне управління, організація, стратегічний потенціал, систематизація, структурна характеристика, класифікація, ресурси, розвиток, ресурсне забезпечення.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.