РОЗВИТОК ІНДУСТРІЇ 4.0: МОЖЛИВОСТІ ТА БАР’ЄРИ ДЛЯ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Svyatoslav Kis

Анотація


Анотація. У статті розглянуто основні підходи до трактування економічної категорії «Індустрія 4.0». Узагальнено та доповнено перелік технологій, що входять до арсеналу Індустрії 4.0, які відкривають нові перспективи вітчизняним підприємствам, внаслідок їх цифрового розвитку. Виокремлено можливості та основні характерні риси, що притаманні суб’єктам господарювання, які оцифрували свої бізнес-структури. Здійснено SWOT-аналіз діджиталізації вітчизняних підприємств в контексті розвитку Індустрії 4.0, який дозволив виокремити основні проблеми та можливості, характерні українським суб’єктам господарювання. Виокремлено бар’єри для реалізації технологій Індустрії 4.0. на вітчизняних підприємствах.

Метою роботи є розвиток теоретичних засад Індустрії 4.0 та аналізування особливостей використання її технологій для вітчизняних підприємств, що функціонують в умовах мінливого бізнес-середовища та економічної і політичної нестабільності.

У роботі було використано загальні та специфічні методи, а саме; абстрактно-логічний – для визначення особливостей Індустрії 4.0; методи аналізу та синтезу – для виокремлення характерних рис суб’єктів господарювання, що використовують технології Індустрії 4.0; узагальнення – для формування арсеналу технологій Індустрії 4.0. Метод SWOT-аналізу – для виокремлення сильних та слабких сторін від реалізації технологій Індустрії 4.0 вітчизняними підприємствами та нових можливостей і загроз, що їх очікують.

Результати дослідження дали можливість зробити висновки, що впровадження технологій Індустрії 4.0 в практичну діяльність вітчизняних підприємств відкриває перед ними нові можливості, адже її основними індикаторами є: автоматизація процесів, раціоналізація логістики і підвищення ефективності виробництва. Проте, вітчизняні підприємства зустрічаються із рядом перешкод на шляху до оцифрування їх бізнесу, адже поки що в країні не сформовані сприятливі для цього умови. Україна повільно рухається у напрямку переходу до Індустрії 4.0. Для швидкого розвитку Індустрії 4.0. в Україні потрібна синергія трьох елементів: освіти, бізнесу та державного апарату.

Ключові слова: Індустрія 4.0, четверта промислова революція, діджиталізація підприємств, SWOT-аналіз, цифровий розвиток.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.