ПЕРСПЕКТИВИ ПОКРАЩЕННЯ СИСТЕМИ ОБЛІКУ ВИТРАТ НА ВУГЛЕДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ

Mariia Krip

Анотація


Анотація. Доведено актуальність та своєчасність дослідження системи обліку витрат на вугільних підприємствах України. Майбутні доходи вугільних підприємств залежать від витрат. Тому така ситуація потребує постійної роботи над вирішенням завдань оптимізації рівня витрат та забезпечення фінансової стійкості підприємств. Найважливішим фактором розвитку підприємства є досконалий облік і управління витратами виробництва. Метою публікації є проаналізувати існуючу систему обліку витрат на вугільних підприємствах для виокремлення перспективних шляхів її удосконалення.

Емпіричною основою є показники діяльності вугільних шахт ДП «Львіввугілля», зокрема шахт: «Великомостівська», «Лісова», «Червоноградська», «Межирічанська», «Степова». Автором використані методи аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення, що дало змогу комплексно розглянути стан обліку витрат на вугільних підприємствах.

Результати дослідження продемонстрували, що існуюча система обліку витрат на вугледобувному підприємстві не має досконалої класифікації всіх витрат та їх відображення на рахунках бухгалтерського обліку.

Наукове значення дослідження підтверджується здійсненим аналізом нових методів і підходів обліку витрат у світі та використання передового досвіду в українському обліку витрат на підприємствах вугільної промисловості.

Практичне значення публікації полягає в побудові ефективної системи обліку та управління витратами. Це дасть змогу правильно організувати бухгалтерський облік на підприємствах із високим рівнем собівартості продукції.

У висновках зазначено, що дієва система обліку витрат дає змогу правильно організувати облік витрат, калькулювання і контроль собівартості за об’єктами витрат. Функціонування такої системи залежить від налагодженої взаємодії між її елементами: класифікацією витрат, об’єктами їх обліку, методами обліку, порядком розподілу непрямих витрат, оцінкою незавершеного виробництва, методами калькулювання тощо. Саме інформація, яка формується у системі обліку витрат є підґрунтям для ухвалення рішень управлінським персоналом стосовно зміни обсягу виробництва, оцінки показників собівартості, фінансових результатів і ціноутворення на вугледобувному підприємстві. Тому на часі удосконалити методичні рекомендації з обліку витрат на вугледобувних підприємствах, що дасть змогу ефективно ними управляти.

Ключові слова: амортизація, витрати, вугілля, калькуляція життєвого циклу, облік, система обліку витрат, собівартість, управління якістю, шахта.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.