ПЕРЕВІРКИ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ У ЧАСІ ВІЙНИ ТА КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ

Vira Kmit

Анотація


Анотація. В статті розкриті особливості проведення податкових перевірок бізнесу контролюючими органами.

Наголошено, що починаючи з 18 березня 2020 року в Україні існує заборона на проведення податкових перевірок – як під час карантину, так і під час воєнного стану – але з низкою винятків.

Проаналізовано зміни, які були внесені впродовж перших п’яти місяців дії воєнного стану, до Податкового кодексу України окремими законодавчими актами . Перший «воєнний» Закон продовжив дію карантинного мораторію на податкові перевірки в умовах воєнного стану, а наступні чотири внесли відповідні зміни до ПКУ , впроваджуючи деякі виключення із мораторію окремих видів податкових перевірок. Таким чином, на час дії в України воєнного стану будь-які податкові перевірки не можуть розпочинатися, а ті, що були розпочаті – призупиняються.

Винятком є камеральні та фактичні перевірки, а також документальні позапланові перевірки, які проводяться на звернення платника податків.

Підставами для таких перевірок є отримання контролюючим органом відповідної інформації про наявність порушення платником податкового чи валютного законодавства.

Ключовi слова: податковий контроль, податкові перевірки, камеральні перевірки, фактичні перевірки, документальні перевірки, воєнний стан, карантинні обмеження.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2022.62.0.6215

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.