СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКА ЕКСПЕРТИЗА, ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ І ПРАВО: ОБ’ЄКТИВНА НЕОБХІДНІСТЬ ТА ПРОБЛЕМИ КОМПЛЕКСНОГО ЗАСТОСУВАННЯ

Marianna Koshchynets, Nadiya Khorunzhak

Анотація


Анотація: Метою статті є визначення місця аналізу та його методів у системі судово- бухгалтерської експертизи, виявлення особливостей проведення судово-бухгалтерської експертизи в правовому аспекті із застосуванням фінансового аналізу. У процесі дослідження використано емпіричний метод та авторські узагальнення, аналіз і синтез для обґрунтування взаємозв’язку між судово-бухгалтерською експертизою, аналізом і правом. За допомогою оцінки, порівняння та моделювання досліджено роль фінансового аналізу в практиці судово-бухгалтерської експертизи, а також встановлено його завдання та характеристики. Для виявлення найбільш ризикових операцій в бухгалтерському обліку було використано анкетний підхід. Зроблено висновок, що такі операції мають проходити експертизу в першу чергу. Результати дослідження свідчать про необхідність застосування аналітичних методів при проведенні судово-бухгалтерських експертиз, існування взаємозв’язку методів і прийомів судово-бухгалтерської експертизи та аналізу, зростання ролі сучасних інформаційних технологій для проведення експертних процедур та аналізу. Сформульовано висновок про необхідність удосконалення нормативно-правової бази щодо судово-бухгалтерської експертизи, необхідність організації підвищення кваліфікації спеціалістів-експертів у навчальних закладах відповідного профілю. Обґрунтовано доцільність розробки компетентнісних компонентів та інноваційних методик проведення судових експертиз.

Ключові слова: судово-бухгалтерська експертиза, право, аналіз, фінансовий аналіз, методи, прийоми, процес, міждисциплінарний зв’язок, удосконалення.


Повний текст:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2022.62.0.6213

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.