Моделювання вибіркової оцінки бета-коефіцієнта портфеля зі сталими вагами за наявності автокореляції дохідностей активів

Mykola Zabolotskyy, Taras Zabolotskyy, Maksym Petryshyn

Анотація


Анотація. Стаття присвячена дослідженню властивостей вибіркової оцінки бета-коефіцієнта у випадку, коли еталонний портфель та портфель інвестора складені з однакових активів та їх ваги є константами. За припущення, що вектор дохідностей активів портфелів має багатовимірний нормальний розподіл, реалізації якого є автокорельовані, у роботі знайдено асимптотичний розподіл вибіркової оцінки бета-коефіцієнта. Для імітаційного моделювання зі 100000 повторень використовуємо векторну авторегресійну модель порядку p з нормально розподіленими залишками. За параметри моделі вибираємо відповідні оцінки отримані на підставі даних про щоденні дохідності акцій включених до переліку Dow Jones за період часу з 01.01.2017 до 14.04.2021, а за еталонний портфель – портфель DJIA станом на 14.04.2021. З’ясовано, що за нашого припущення асимптотична густина може бути використана для моделювання поведінки вибіркової оцінки бета-коефіцієнта на практиці за наявності вибірки історичних значень обсягу більшого за 120 спостережень.
Ключові слова: бета-коефіцієнт, портфель фінансових активів, вибіркова оцінка, асимптотичний розподіл, імітаційне моделювання.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.