FORECASTING THE DYNAMICS OF BITCOIN BASED ON CRYPTOCURRENCY PRICE FORMATION FACTORS

Rostyslav Hnatyuk, Andrii Semchyshyn

Анотація


Криптовалюти стали однією з найбільш популярних тем останніх фінансово-економічних наукових робіт. Сьогодні основними рисами криптовалюти є децентралізація даних, наявність властивостей платіжного засобу, висока ліквідність, відсутність прямого контролю емісії зі сторони органів влади, незворотність платежів та прозорість трансакцій . Зростання популярності криптовалют серед інших світових валют дозволяє їм стати високоприбутковим активом для інвестування та стимулює інтерес нових майнерів. Однак виникають певні ризики, пов’язані з популяризацією використання даних цифрових грошей. По-перше, ризик, пов'язаний з державними обмеженнями та правовим регулюванням використання криптовалюти. По-друге, анонімність користувачів приваблює все більшу кількість осіб, в тому числі й тих, що займаються нелегальною діяльністю, що підвищує ризик шахрайства. І останнім, але не менш важливим є висока мінливість крипторинку.

         Метою статті є пошук факторів, що впливають на вартість біткоїну. Для дослідження було відібрано сімнадцять факторів, серед яких є такі, як: інші відомі криптовалюти, валютні пари традиційних валют, ціни на дорогоцінні та промислові метали, світові фінансові індекси. У дослідженні використано методи економетричного аналізу для оцінки кореляційних зв’язків між факторами і курсом біткоїну та побудови множинної кореляційно-регресійної моделі вартості біткоїну. Для визначення трендів щодо подальшої зміни курсу біткоїну було використано методи статистичного аналізу. Результати дослідження показали чотири основні фактори, вплив яких на ціну біткоїну є найбільшим та статистично значущим, що дало змогу здійснити прогноз динаміки його курсу. На основі проведених досліджень сформульовано висновок, що вартість біткоїну, незважаючи на велику волатильність, продовжуватиме зростати. При аналізі наведеної статистики можна стверджувати, що ціна біткоїну дуже нестабільна. Курс BTC/USD різко зростає і спадає у короткостроковому періоді. Незважаючи на волатильність біткоїну, ціна на долар США впевнено зростає. Прогноз, зроблений на основі моделі тренду, показує, що ціна біткоїну стане вищою протягом наступного півроку. Якщо ситуація, що склалася на крипторинку, залишиться незмінною, на кінець поточного 2020 року біткоїн буде коштувати приблизно 20 000 доларів США.

Ключові слова: курс біткоїну, криптовалюти, фінансовий індекс, валютна пара, ф’ючерс на метал, кореляційно-регресійний аналіз, прогноз динаміки вартості біткоїну.


Повний текст:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2020.58.0.5810

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.