ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМПАРАТИВІСТИКИ

B. Kulchytskyj, Ya. Kul'chyts'kyj, T. Moryak, P. Ostroverkh

Анотація


Загострення проблеми взаємин людини і довкілля зумовило утвердження в економічній теорії екологічної парадигми, яка передбачає розгляд усіх економічних і соціальних процесів крізь призму збереження довкілля, умов існування і розвитку людської особистості. Наголошено, що сучасні підручники з економічної теорії недостатньо враховують екологічний імператив, бо необхідно досліджувати поведінку людей у процесі вироб­ництва, розподілу і споживання матеріальних благ та послуг не просто в умовах обмежених ресурсів, а уже в нових умовах – умовах загострення екологічної кризи глобального, регіонального і локального характеру.

Розкрито інституційні засади екологізації сучасних економічних систем з позицій постіндустріальної парадигми та економічної компара­тивістики в умовах посилення глобалізації. Виявлено зміст екологічної парадигми економічної теорії та обґрунтовано необхідність виокрем­лення соціально-екологічних відносин у системі економічних відносин суспільства. Проаналізовано концепцію стійкого розвитку та особли­вості еколого-економічних інструментів у розвинутих країнах.

Підкреслено важливість формування сучасної екологічної культури у процесі трансформації економічних систем, коли у її основі мають бути орієнтованість на екологічну доцільність і безпеку, відсутність протиставлення людини і природи. Запропоновано авторське тракту­вання процесу екологізації сучасних економічних систем в умовах посилення глобалізації, переходу людства до суспільства знань та "зеленої економіки". Під екологізацією економічних систем ми пропонуємо розуміти посилення екологічної спрямованості економічних систем у процесі їх трансформації, що виявляється у становленні сучасної економічної та екологічної свідомості і культури, екологічної відповідальності, утвердженні сучасних екологічних цінностей, форму­ванні відповідної нормативно-правової, інституційної бази, спрямованої на суспільний контроль за системою зв’язків "людина – економіка – екологія", застосуванні санкцій і стимулів щодо впливу економічної системи на стан екологічної рівноваги в умовах обмеженості природних ресурсів та загострення екологічної кризи глобального, регіонального і локального характеру. Екологізація економічних систем є об’єктивним процесом їх трансформації, домінантою трансформації на зламі тисячоліть, що утверджує усвідомлення екологічних проблем як глобаль­них. Екологізація економічних систем розглядається сьогодні як дуже важливий, навіть визначальний критерій порівняльного аналізу національ­них систем чи наднаціональних системних утворень. Обґрунто­вано екологічну парадигму економічної компаративістики ХХІ століття.

Ключові слова: економічні системи, екологізація економічних систем, стійкий розвиток, екологічна парадигма економічної теорії та економічної компаративістики ХХІ століття.

Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2019.57.0.4033

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.