ТРАНСФОРМАЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ГОСПОДАРСЬКОЇ СИСТЕМИ У РОЗРІЗІ ІНСТИТУЦІЙ ВЛАСНОСТІ, ВЛАДИ, КОНКУРЕНЦІЇ, ІННОВАЦІЙ ТА ЦІННОСТЕЙ

O. Salovskyi

Анотація


У статті досліджено особливості трансформаційної траєкторії вітчизняної господарської системи. Мета публікації полягає у висвітленні чинників, котрі перешкоджають довгостроковому пози­тив­ному розвитку економіки та здійсненню результативних реформ у державі. Наголошено на розбіжностях формального і фактичного наповнення інституційної системи, суперечностях формальних і неформальних норм, обгрунтовано доцільність вживання терміну “посттрансформаційна економіка”.

Виклад базується на оригінальному підході дослідника щодо аналізу трансформаційних і еволюційних процесів у контексті авторського виокремлення інституцій власності, влади, конкуренції, інновацій та цінностей, а також їх тісного взаємозв’язку в рамках української господарської системи. Отримані результати дослідження мають важливе значення для коректного розуміння інституційних проблем вітчизняної економіки і формулювання рекомендацій щодо економічної політики.

Ключові слова: формальні інституції, неформальні інституції, засоби примусу, “правила гри”, інституційна трансформація, траснформа­ційна економіка, посттрансформаційна економіка.

Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2019.57.0.4029

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.