KEY FACTORS TO RESTORE CONFIDENCE IN UKRAINIAN BANKING SYSTEM

O. Shchurevych

Анотація


КЛЮЧОВІ ФАКТОРИ ВІДНОВЛЕННЯ ДОВІРИ ДО БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

Підтримання довіри у банківській системі України є ключовим фактором забезпечення стабільного розвитку банківського сектора. Рівнем довіри також визначається ефективність банківської діяльності та здатність виконувати свої функції повною мірою. 

Загалом термін «довіра» є суб’єктивним та його складно кількісно виміряти. Споживачі фінансових послуг схильні діяти за принципом ірраціональності, оскільки їхня поведінка на ринку визначається такими чинниками як довіра та емоційність.

Дослідження рейтингових агентств дає підстави стверджувати, що рівень довіри до фінансових установ залишається низьким. Це є наслідком кризових подій попередніх років, політичної нестабільності та несприятливої макроекономічної ситуації.

Для визначення рівня довіри обрано низку показників, а саме: темп зростання депозитів, структура депозитної бази, частка доларизації депозитного портфеля, що дає змогу провести комплексний аналіз визначення рівня довіри до банківської системи.

За результатами досліджень встановлено, що починаючи з 2018 року відбувається зростання депозитів у банківському секторі. А це свідчить про те, що поступово відновлюється довіра до банківської системи.

У структурі депозитного портфеля частка депозитів в іноземній валюті є значною, що є негативним явищем та відображає низький рівень довіри до національної валюти, що було викликано значною девальвацією гривні у попередні періоди.

Проаналізувавши строкову структуру депозитного портфеля, варто зазначити, що переважають депозити на вимогу та терміном до 1 року.

Виокремлено основні напрями зростання рівня довіри населення до банківської системи: необхідно підвищити рівень фінансової грамотності населення, застосовувати заходи для захисту прав споживачів фінансових послуг. Створення сприятливого макроекономічного середовище, що забезпечує щорічне економічне зростання, також має велике значення.

Ці заходи в майбутньому призведуть до зростання фінансового добробуту населення, поліпшення рівня життя та матимуть зворотний ефект - підвищення довіри як до банків, так і до НБУ, а також до інших органів влади.

Ключові слова: довіра до банківської системи, банківська система, депозитний портфель, фінансова грамотність.

Повний текст:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2019.57.0.4023

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.