CHOICE OF SOLUTIONS IN PROBLEMS WITH A CONSTANT COMPONENT

V.-B. Vovk, P. Kvasnii, D. Brezgunova

Анотація


Розглянутий в даній статті економіко-математичний інструментарій вибору варіантів виконання комплексу проектів синтезований в однокритеріальній постановці. Однак у системі управління проектами важко, а іноді навіть неможливо зробити одно­критеріальну оцінку проекту, але описаний алгоритм годиться і для ви­пад­ку ба­гато­критеріальної постановки  задачі. Також його можна застосовувати і при необ­хід­но­сті оперувати з певного рівня невизначеністю для управління інвести­цій­ними проектами.

В даній статті застосований класичний метод керування проектами — метод критичного шляху, який дозволяє на основі тривалості робіт і порядку їхнього виконання обчислити терміни і резерви виконання робіт і проектів в цілому з врахуванням обсягів виробничих ресурсів та допустимістю їх розширення, врахо­вуючи фінансові  можливості, Для кожного з проектів збирається інформація про наявні засоби і ресурси котрі можуть бути закладені під гарантії майбутніх кредитів

Розглянуті проблеми прогнозування економічних рішень відносяться до слабо структурованих проблем через значну складність причинно-наслідкових зв'язків економічних процесів та виробничого менеджменту. Для вивчення цієї проблеми було розглянуто математичні моделі виробничого менеджменту, які враховують найва­гоміші чинники впливу на управлінські рішення і які вписуються у запро­по­новану систему підтримання прийняття рішень.

За результатами аналізу процесу вироблення і прийняття управлінських рішень врахована необхідність створення і використання об’єктивно обґрунтованих  методів, які врахували чинники у кількісному вираженні. В нашому випадку використано методи економіко-математичного моделювання та інструментарій прогнозування плану вибору варіантів виконання комплексу проектів сприяє покращенню досто­вірності оцінки альтернатив відповідних показників плану.

Економіко-математична модель вибору оптимальної стратегії реалізації проектів, узгодження і координації виробничого процесу з врахуванням термінів виконання замовлень та реалізації проектів базується на імітаційному моделюванні розподілу виробничих ресурсів для виконання замовлень і робіт проектів з метою мініміза­ції сумарних витрат, характеризує обсяги та ефективність виконання робіт через показ­ни­ки виробничих потужностей, трудових ресурсів, транспортних можливостей, ринкових кон’юнктури, а також терміни виконання виробничих, господарських зобов’язань.

Розглянуті моделі і алгоритми вибору управлінських рішень до розрахунку календарного плану використання виробничих ресурсів певної організації під час виконання комплексу проектів дозволяють з достатньою достовірністю їх прогно­зу­ва­ти при статистичних і експертних вхідних параметрах. Вони можуть бути використані при залученні коштів для реалізація всіх проектів і виконання всіх взятих зобов’язань. для прогнозування результатів інших економічних процесів, які характеризуються нечіткими зв'язками між вхідними та вихідними параметрами і не можуть бути достатньо формалізованими, але є можливість отримувати експертну інформацію для побудови математичних залежностей моделі.

Ключові слова: математичні моделі, імітаційний алгоритм, комплекс проектів, виробничі ресурси.

Повний текст:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2019.57.0.4002

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.