ПРОБЛЕМИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА І ТОРГІВЛІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

I. Mykhasiuk, A. Gukaliuk, B. Kosovych

Анотація


Досліджено проблемні питання конкурентоспроможності українського  підприємництва і торгівлі в умовах глобалізації. Визначено сучасні виклики глобалізації та її вплив на конкурентоспроможність українського підприємництва. Розглянуто можливості впровадження спільних правил регулювання конкуренції на міжнаціональному рівні, зокрема визначено, що необхідні певні нетрадиційні заходи-ідеї, нові спільні законодавчі документи та спеціальні організаційні структури, які б регулювали правила глобальної гри, які постійно змінюються.

В статті запропоновано заходи забезпечення конкуренто­спро­можності украї­нських підприємств через модернізацію виробництва, генерування проривних інновацій та покращення якості продукції, розвиток людського потенціалу; для України на сьогодні важливий розвиток військово-промислового комплексу (ВПК). Обґрунтовано важливість державної підтримки  розвитку інновацій, нових техно­логій та інвестування малого і середнього підприємництва. 

Ключові слова: глобалізація, конкурентоспроможність, розвиток підпри­єм­ниц­тва, торгівля, інноваційне підприємництво, модернізація підприємств, кластерна стратегія.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2019.56.0.3028

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.