ЗОВНІШНЬОТОРГІВЕЛЬНИЙ АСПЕКТ СПІВПРАЦІ УКРАЇНИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ В КОНТЕКСТІ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ

M. Rubakha

Анотація


Розкрито історичний аспект економіко-торгівельної співпраці України та Європейського Союзу, досліджено вплив підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом на зовнішньо­економічну діяльність нашої держави. Проаналізовано обсяги експортно-імпортних операцій України з ЄС та іншими групами країн. Проведено порівняльний аналіз приростів обсягу зовнішньоекономічної діяльності України, країн ЄС та СНД. Оцінено поступ України у імплементації норм Угоди до вітчизняного законодавства та ступінь наближення регуляторного середовища, політичних, економічних стандартів до стандартів ЄС.

Щодо практичної імплементації Угоди, то найбільші позитивні тенденції помітні у сфері зменшення технічних бар’єрів у торгівлі, регулюванні підприємницької діяльності та секторі державних закупівель. Повільною є імплементація Угоди у митній сфері та сфері захисту конкуренції та інтелектуальної власності.

Ключові слова: Угода про асоціацію, зовнішньоекономічна діяльність, експортно-імпортні операції, захист конкуренції, державні закупівлі.

Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2019.56.0.3016

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.