КРЕДИТНО-ДЕФОЛТНІ СВОПИ У СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ

I. Нrabynska, V. Bunyak, I. Fedak

Анотація


У статті проаналізовано основні інструменти системи фінансового ризик-менеджменту, що впливають на ухвалення рішень щодо алокації фінансових ресурсів на світовому ринку. Серед них виділяють спреди за кредитно-дефолтними свопами на корпоративні та суверенні цінні папери.  На основі аналізу сучасних публікацій  зроблено висновок про те, що CDS  відіграють важливу роль у системі моніторингу фінансової стійкості та формуванні ефективної макропруденційної політики, а також є ключовим інструментом фінансового ризик-менеджменту задля ефективного управління фінансовими ресурсами та прийняття інвестиційних рішень.

У статті також проаналізовано сучасні тенденції на ринку суверенних цінних паперів в Україні  та чинники, що визначають попит іноземних інвесторів на суверенні цінні папери України. Проведений економетричний аналіз дав підстави зробити висновок про те, що котирування CDS на 5-річні українські суверенні цінні папери  є адекватним індикатором суверенних ризиків, який відіграє важливу роль у системі ризик-менеджменту при ухваленні інвестиційних рішень щодо українських цінних паперів. Існує тісний кореляційний зв'язок між значенням спредів за даними кредитними деривативами та дохідністю облігацій внутрішньої державної позики ОВДП.

Ключові слова: кредитно-дефолтний своп, кредитний спред, крива дохідності, облігації внутрішньої державної позики, суверенні облігації, макропруденційна політика.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2019.56.0.3012

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.