ВДОСКОНАЛЕНА МЕТОДИКА ФОТОМЕТРИЧНОГО ВИЗНАЧЕННЯ КРОХМАЛЮ У КОВБАСНИХ ВИРОБАХ

А. Dmukhailo, О. Dushna, P. Rydchuk, O. Karychort

Анотація


Удосконалено відому методику фотометричного визначення крохмалю за поглинанням забарвленої сполуки з йодом шляхом використання мірного посуду вищої точності (мірні колби замість пробірок) та збільшення товщини світлопоглинаючого шару. Запропоновані вдосконалення значно поліпшують експресність, точність і чутливість визначення. Методика характеризується високими хіміко-аналітичними характеристиками: межа виявлення (LOD) становить 1,6 мкг/мл, межа визначення (LOQ) – 5,0 мкг/мл, а висока селективність визначення забезпечується специфічністю реакції між йодом та крохмалем. З використанням удосконаленої фотометричної методики визначено масову частку крохмалю у п’яти зразках ковбасних виробів вітчизняного виробництва (Sr = 1,0 – 2,4 %).

 

Ключові слова: крохмаль, ковбасні вироби, фотометрія, йод, фальсифікація.


Повний текст:

PDF

Посилання


Smolyar V. I. Food Expertise // Kyiv: Zdorovia, 2005. 505 p. (in Ukrainian).

Kotsyumbas I. Y., Kotsyumbas G. I., Shchebentovska O. M. Examination of semi-finished meat and meat and vegetable cut by microstructural method (methodical recommendations). Lviv: Afisha Publishing House, 2011. 80 p. (in Ukrainian).

Michalski T., Lilie F., Dosin A. Quality Management in food industry in accordance with the European Food Code and internationally recognized standards. Lviv: PAIU, 2006. 336 p. (in Ukrainian).

Klimenko M. M., Vinnikova L. G., Bereza I. G., Goncharov G. I., Pasichnyi V. M., Bal-Prilipko L. V., Kishenko I. I., Busha O. O., Tkachenko K. D. Technology of meat and meat products. Kiyv: Vishha osvіta, 2006. 640 p. (in Ukrainian).

Koval O. A. Quality of raw meat // Meat business. 2002. No. 6. P. 6–9. (in Russian).

Andreev N. R. Basics of the production of native starches (scientific aspects). Moskow: Pishchepromizdat, 2001. 282 p. (in Russian).

Korzhevsky D. E., Gilyarov A. V. Fundamentals of histological technique. St. Petersburg: SpetsLit, 2010. 96 p. (in Russian).

Krishtafovich V. I. Merchandising and examination of meat and meat-containing products. St. Petersburg.: “Lan”, 2020. 432 p.

Konyak I. V. Status and prospects of sausage market development in Ukraine // Visnyk of Chernivtsi Trade and Economic Institute. Economic Sciences. 2012. No. 4. P. 168–174.

Tkachova N. V., Havryliuk O. V. Quality assessment of cooked sausages // Science additional studies of NUBIP of Ukraine. 2010.

DSTU 4286:2004. Krokhmal kartoplianyi. Tekhnichni umovy (in Ukrainian).

DSTU 3976-2000. Krokhmal kukurudzianyi cukhyi. Tekhnichni umovy. Zi zminoiu No. 1(in Ukrainian).

DSTU 4436:2005. Kovbasy vareni, sosysky, sardelky, khliby miasni. Zahalni tekhnichni umovy (in Ukrainian).

DSTU 4435:2005. Kovbasy napivkopcheni. Zahalni tekhnichni umovy (in Ukrainian).

DSTU ISO 5554:2005. Produkty miasni. Metod vyznachennia vmistu krokhmaliu (kontrolnyi metod) (in Ukrainian).

Chen L., Wenqian H., Guiyan Y., Qingyan W. et al. Determination of starch content in single kernel using near-infrared hyperspectral images from two sides of corn seeds // Infrared Physics & Technology. 2020. Vol. 110. P. 103462. https://doi.org/10.1016/j.infrared.2020.103462.

Keshun L., Qian L. Enzymatic determination of total starch and degree of starch gelatinization in various products // Food Hydrocolloids. 2020. Vol. 103.P. 105639. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2019.105639

Cole M., Eggleston G., Triplett A. Analytical evaluation of current starch methods used in the international sugar industry: Part I // Food Chem. 2017. Vol. 228. P. 226–235. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.01.152

Velasco-Arjona A., Luquede Castro M. D. A robotic-flow injection approach to the fully automated determination of starch in food // Analyt. Chim. Acta. 1996. Vol. 333, Iss. 3. P. 205–213. https://doi.org/10.1016/0003-2670(96)00184-5

Englysta K., Gouxb A., Meynier A., Quigleya M. et al. Inter-laboratory validation of the starch digestibility method for determination of rapidly digestible and slowly digestible starch // Food Chemistry. 2018. Vol. 245. P. 1183–1189. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.11.037

Barwick V., Prichard E. Terminology in Analytical Measurement – Introduction to VIM 3 // Eurachem Guide. 2011. 66 p.

Currie L. International recommendations offered on analytical detection and quantification concepts and nomenclature // Anal. Chim. Acta. 1999. Vol. 391. P. 103.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vch.6201.168

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.