ВПЛИВ РІЗНИХ СЕРЕДОВИЩ НА ПЛІВКОУТВОРЕННЯ ПЕКТИНІВ

М. Bilenko, Y. Sheludko, V. Yevdokymenko, T. Tkachenko, D. Kamenskyh, М. Aksylenko, V. Kashkovsky

Анотація


Шляхом водної та кислотно-сольової екстракції відповідної сировини одержані зразки цитрусового і яблучного пектинів. Проведено віскозиметричні дослідження та визначено характеристичну в’язкість, молекулярну масу водорозчинних пектинів. Обчислено параметри Хаггінса, та вивчена структура пектинів ІЧ–спектроскопією. Морфологію плівок досліджено за допомогою атомно-силової мікроскопії на субстраті нанесеному на кварцове скло. Виявлено вплив різних середовищ на формування плівок і утворення різних структур – від глобул та стрижнів до окремих розгалужених макромолекул і розгорнутих молекулярних клубків.

 

Ключові слова: пектин, в’язкість, морфологія, плівка, атомно-силова мікроскопія


Повний текст:

PDF

Посилання


Ovodov Yu.S. Current information about pectin substances // Bioorg. khim. 2009. Vol. 35, No. 3. P. 293–310. (in Russian).

Hileuskaya K., Kraskouski A., Agabekov V. Formation and Properties of LBL Films Based on Pectin and Nanocomposite of Pectin–Ag // Protection of Metals and Physical Chemistry of Surfaces. 2018. Vol. 54, No. 1. P. 27–32. DOI: https://doi.org/10.1134/S2070205118010070

Sundarraj1 A.A., Ranganathan T.V. A Review - Pectin from Agro and Industrial Waste // Int. J. of Appl. Environm. Sci. 2017. V. 12. Nо.10. P. 1777-1801.

Charharbadhi E., Khodaiyen F., Hosseini S.S. Optimization of pectin extraction from pistachio green hull as a new source // Carbohydr. Polym., 2017. Vol. 173. P. 107–113. DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2017.05.047

Быков Д.Е., Макарова Н.В., Демидова А.В. и др. Использование пектина в качестве компонента комбинированной съедобной плёнки // Food Processing: Techniques and Technology. 2017. Vol. 46, No. 43. P. 23–28.

Efremov A.A., Kondratiuk T.A. Isolation of pectin from non-traditional plant raw materials and its use in confectionery production // The Chemistry of plant raw materials. 2008. No. 4. P. 171–176. (in Russian).

Round A.N., MacDougall A.J., Ring S.G., Morris V.J. Unexpected branching in pectin observed by atomic force microscopy // Carbohydr. Res. 1997. Vol. 303. P. 251–253. DOI: https://doi.org/10.1016/S0008-6215(97)00175-4

Round A. N., Rigby, N. M., MacDougall, A. J., Ring, S.G., and Moriss, V. J. Investigating the nature of branching in pectin by atomic force microscopy and carbohydrate analysis // Carbohydr. Res. 2001. Vol. 331(3). P. 337–342. DOI: https://doi.org/10.1016/S0008-6215(01)00039-8

Ovodova R. G., Popov S. V., Bushneva O. A., Golovchenko V. V., Chizhov A. O., Klinov D. V., and Ovodov Yu. S. Backbone of Comaruman, a Pectin from the Marsh Cinquefoil Comarum palustre L. // Biochemistry (Moscow). 2006. Vol. 71, No. 5. P. 538–542. DOI: https://doi.org/10.1134/S0006297906050117

Artigas M.A., Reichert C., Trujillo L.S. et al. Protein / Polysacchride Complexes to Stabilize Decane-in-Water Nanoemulsions // Food Biophysics. 2020. P. 446. DOI: https://doi.org/10.1007/s11483-019-09622-x

Morris V. J., Woodward N. C., Gunning A. P. Atomic force microscopy as a nanoscience tool in rational food design // J. Sci. Food Agric. 2011. Vol. 91. P. 2117–2125.

Stetco A., Merschrod E.F. Supramolecular structure and anomer-selective formation of polyglucuronic acid // Polym. Int. 2013. Vol. 62(5). P. 804–810. DOI: https://doi.org/10.1002/pi.4367

Gromer A., Kirby A. R., Gunning A. P., and Morris V. J. Interfacial Structure of Sugar Beet Pectin Studied by Atomic Force Microscopy // Langmuir. 2009. Vol. 25(14). P. 8012–8018. DOI: https://doi.org/10.1021/la900483z

Murayama D., Ando D., Ikeda S. Surfactant-Induced Competitive Displacement of Potato Pectin–Protein Conjugate from the Air–Water Interface // J. Agric. Food Chem. 2019. Vol. 67(29). P. 8197–8204. DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b01773

https://agrotimes.ua/article/rinok-importnih-plodiv (in Ukrainian)

https://www.pro-of.com.ua/krashhi-sorti-dlya-virobnictva-yabluchnogo-soku

Aver’ianova E. V., Mitrofanov R. Iu. Pectin. Preparation and Properties. Guidelines for laboratory work. Biisk: Alt. state tech. univ. 2006. 44 p. (in Russian).

Pleshkov B. N. Workshop on plant biochemistry Moscow: Kolos. 1985. P. 119–122. (in Russian).

Gullon B., Falque E., Alonso J., Parajo J. Evaluation of apple pomace as a raw material for alternative application in food industries // Food Technol. Biotechnol. 2007. Vol. 45, No. 4. P. 426–433.

Ermakov A. I. (Ed.) Methods of biochemical research of plants. Leningrad: Kolos. 1972. 457 p. (in Russian)

Tsvetkov V. N., Eskin V. E., Frenkel’ S. Ya. Structure of macromolecules in solutions. Moscow: Nauka, 1964. 720 p. (in Russian).

Bellamy L. The Infrared Spectra of Complex Molecules. Wiley: New York. 1958. 433 p.

Tarasevich B. N. IR-spectra of the main classes of organic: Reference materials. Moscow: MSU. 2012. 55 p. (in Russian).




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vch.6102.433

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.