СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ГЕМОГЛОБІНУ І АКТИВНІСТЬ ФЕРМЕНТІВ ЕРИТРОЦИТІВ КРОВІ ЩУРІВ ЗА АЛКОГОЛЬНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ

K. Dudok, L. Starykovich, I. Vlokh, T. Dudok, N. Grinchishin, N. Sybirna

Анотація


Встановлено, що за тривалої алкогольної інтоксикації щурів змінюються фізико-хімічні та функціональні характеристики компонентів еритроцитів крові – гемоглобіну й окремих ферментів антиоксидантної системи. Ці зміни стосуються зниження спорідненості гемоглобіну до кисню, співвідношення лігандних форм та зростання вмісту лужностійкого гемоглобіну. Спостерігається зниження сумарної каталазної активності, зростання пероксидазної активності метгемоглобіну. Алкогольна інтоксикація впливає не тільки на рівень окисно-відновних процесів у клітині, але й на їх регуляцію, до якої залучені шляхи утворення й утилізації NO, що підтверджено результатами дослідження активності NO-синтази (NOS). Виявлені зміни значною мірою корелюють із рівнем окисних процесів, оцінених за каталазною активністю, активністю NOS, вмістом гідрогену пероксиду.

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.