РІВЕНЬ ВИСОКОМОЛЕКУЛЯРНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ У ПЕЧІНЦІ БУГАЙЦІВ І ЙОГО КОРЕКЦІЯ ШЛЯХОМ ЗГОДОВУВАННЯ КЛІТКОВИНОВМІСНОГО КОРМУ

A. Shelevach

Анотація


Вивчена концентрація високомолекулярних жирних кислот (ВЖК) загальних ліпідів печінки бугайців при згодовуванні різних форм клітковиновмісного корму. Показано, що рівень ВЖК загальних ліпідів у печінці дослідних тварин залежить від наявності в раціоні корму з високим вмістом клітковини і його форми. Крім того, у печінці дослідних тварин вміст поліненасичених ВЖК загальних ліпідів зростає більше з боку кислот родини n-6, ніж з боку кислот родини n-3. Також відзначено достовірне підвищення рівня арахідонової жирної кислоти і тенденцію до зростання концентрації її попередника – лінолевої кислоти. Це вказує на те, що у печінці бугайців дослідних груп лінолева кислота загальних ліпідів ефективніше перетворюється у більш довголанцюгові та більш ненасичені її метаболіти. Обмінні процеси ВЖК у печінці піддослідних бугайців тісно корелюють із їхніми продуктивними показниками.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.