РІВЕНЬ ВИСОКОМОЛЕКУЛЯРНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ У ПЕЧІНЦІ БУГАЙЦІВ І ЙОГО КОРЕКЦІЯ ШЛЯХОМ ЗГОДОВУВАННЯ КЛІТКОВИНОВМІСНОГО КОРМУ
Анотація
Вивчена концентрація високомолекулярних жирних кислот (ВЖК) загальних ліпідів печінки бугайців при згодовуванні різних форм клітковиновмісного корму. Показано, що рівень ВЖК загальних ліпідів у печінці дослідних тварин залежить від наявності в раціоні корму з високим вмістом клітковини і його форми. Крім того, у печінці дослідних тварин вміст поліненасичених ВЖК загальних ліпідів зростає більше з боку кислот родини n-6, ніж з боку кислот родини n-3. Також відзначено достовірне підвищення рівня арахідонової жирної кислоти і тенденцію до зростання концентрації її попередника – лінолевої кислоти. Це вказує на те, що у печінці бугайців дослідних груп лінолева кислота загальних ліпідів ефективніше перетворюється у більш довголанцюгові та більш ненасичені її метаболіти. Обмінні процеси ВЖК у печінці піддослідних бугайців тісно корелюють із їхніми продуктивними показниками.
Повний текст:
PDFПосилання
- Поки немає зовнішніх посилань.