ІНДУКУВАННЯ ХРОМОСОМНИХ АБЕРАЦІЙ У ALLIUM CEPA L. ЗРАЗКАМИ НОВОСИНТЕЗОВАНИХ ХАРЧОВИХ АРОМАТИЗАТОРІВ
Анотація
Вивчено мутагенну активність зразків деяких новосинтезованих харчових ароматизаторів: ароматизатор “Шоколад” проявляв сильну генотоксичну активність – при дозі, збільшеній у 10 разів порівняно з добовою, спостерігався токсичний ефект, при інших дозах виявлене підвищення рівня хромосомних аберацій і зниження мітотичного індексу; ароматизатор “Чорнослив” при дії допустимої добової дози та дози, збільшеної у 10 разів, індукував появу хромосомних мутацій, зростання відносної тривалості профази. Серед хромосомних мутацій виявлені хромосомні та хроматидні фрагменти, дицентрики. Під впливом ароматизаторів “М’ята” і “Вермут” хромосомних аберацій і змін щодо мітотичного індексу не показано.
Повний текст:
PDFПосилання
- Поки немає зовнішніх посилань.