ВИЗНАЧЕННЯ ТА НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ АНТИМІКРОБНОЇ АКТИВНОСТІ КОМПОНЕНТІВ ЛІКАРСЬКОГО ЗАСОБУ “ІНСПІРОН”

Ya. Kolisnyk, N. Skochylyas

Анотація


На етапі фармацевтичної розробки нового лікарського засобу “Інспірон” вивчено антимікробну активність його компонентів і розроблено методи її нейтралізації. Сироп “Інспірон” і такі його складові, як екстракт кореня солодки, натрію сахаринат, ароматизатор мед-липа не проявляють ні антибактеріальної, ні протигрибкової активності. Виявлено, що фенспіриду гідрохлорид повністю пригнічує ріст тест-мікроорганізмів B. subtilis, A. brasiliensis і змішаної культури мікроорганізмів. Антимікробну активність фенспіриду гідрохлориду можна нейтралізувати методом мембранної фільтрації. Встановлено, що сорбат калію проявляє бактерицидну та фунгіцидну активність щодо S. aureus, A. brasiliensis і змішаної культури мікроорганізмів. Показано, що інгібуючу активність даної сполуки можна нейтралізувати, використовуючи розведення 1:50, а щодо змішаної культури мікроорганізмів – шляхом збільшення об’єму середовища удвічі. Ванілін, пропілпарагідроксибензоат, метилпарагідроксибензоат проявляють антимікробну активність щодо всіх досліджуваних мікроорганізмів. Для нейтралізації антимікробної активності даних компонентів лікарського засобу слід використовувати комбінований метод: розведення та додавання інактивуючого розчину.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.