ВПЛИВ L-ГЛУТАМІНОВОЇ КИСЛОТИ НА АКТИВНІСТЬ ЕНЗИМІВ МЕТАБОЛІЗМУ ГЛУТАТІОНУ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ПЕРОКСИДНИХ ПРОЦЕСІВ У ЩУРІВ

N. Salyha, Yu. Salyha

Анотація


Вивчено вплив додаткового (10% і 25% відповідно) введення до раціону L-глутамінової кислоти (L-Glu) на активність антиоксидантних ензимів та інтенсивність пероксидних процесів у тканинах мозку й серця щурів. Встановлено, що збагачення раціону щурів L-Glu протягом 30 діб призводило до змін активності глутатіонової ланки антиоксидантного захисту й інтенсивності пероксидного окиснення ліпідів. Показано, що додаткове введення тваринам L-Glu призводить до підвищення глутатіонпероксидазної активності, вмісту відновленого глутатіону та зниження вмісту гідропероксидів ліпідів і ТБК-активних продуктів у тканинах серця, порівняно з контрольною групою тварин. Вагоміші зміни даних показників спостерігались у тварин другої дослідної групи, які отримували додатково 25% L-Glu до раціону.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.