ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ХАРЧОВИХ АРОМАТИЗАТОРІВ РІЗНИХ ВИРОБНИКІВ ЩОДО МУТАГЕННОЇ АКТИВНОСТІ

I. Bodnar, O. Ilkov, S. Gorbulinska, L. Bodnar

Анотація


Досліджено мутагенну активність зразків натурально-ідентичних харчових ароматизаторів «Шоколад» фірм «Etol» та «Akras» і «Темний шоколад» фірми «Givaudan». Ароматизатор «Шоколад» фірми «Etol» в ана-телофазному тесті на Allium cepa проявив токсичний ефект, спричинив появу хромосомних аберацій різних типів – хромосомних і хроматидних фрагментів, дицентриків, а також показав збільшення кількості незапліднених яєць та збільшення вдвічі частоти домінантних летальних мутацій порівняно з контролем у Drosophila melanogaster. Мутагенний ефект ароматизатора «Шоколад» фірми «Akras» виявлений лише для дози, збільшеної у 10 разів від добової; виявлено найвищі показники частоти домінантних летальних мутацій і збільшення кількості незапліднених яєць у D. melanogaster. Ароматизатор «Темний шоколад» фірми «Givaudan» проявив найменший мутагенний ефект на двох тест-системах, порівняно з ароматизаторами інших фірм, які описані вище.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.