ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНІ ПРОЦЕСИ й АНТИОКСИДАНТНА СИСТЕМА ОРГАНІЗМУ СВИНЕЙ ЗА ДІЇ ГУМІНОВОЇ ДОБАВКИ

O. Buchko, L. Stepchenko

Анотація


У статті розкривається питання щодо підвищення адаптаційної здатності організму високопродуктивних тварин під час поросності та лактації. При додаванні гумінової добавки до раціону свиноматок протягом двох тижнів до і одного тижня після опоросу (23 доби) у крові тварин знижується концентрація ТБК-активних продуктів і карбонільних груп протеїнів, зростає активність супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази та рівень відновленого глутатіону порівняно з контрольною групою тварин. Отримані дані свідчать про позитивний вплив кормової добавки на систему антиоксидантного захисту і нормалізацію вільнорадикальних процесів у крові свиноматок, а також кращу адаптаційну здатність їх організму. Тому біологічно активну кормову добавку «Гумілід» можна застосовувати як адаптаген і стрес-коректор у найкритичніші періоди розвитку, враховуючи пролонгованість її дії на організм тварин.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.