ПОРІВНЯННЯ ГІПОГЛІКЕМІЧНОЇ ДІЇ ВОДНИХ ЕКСТРАКТІВ, СУСПЕНЗІЙ ЯКОНА ТА БЕЗАЛКАЛОЇДНОЇ ФРАКЦІЇ ЕКСТРАКТУ ГАЛЕГИ ЛІКАРСЬКОЇ

M. Khokhla, G. Hachkova, N. Sybirna

Анотація


У статті проведено порівняльний скринінг впливу водних екстрактів листя й кореневих бульб якона (Smallanthus sonchifolius (Poepp. &Endl.) H.Robinson), суспензій кореневих бульб якона та безалкалоїдної фракції екстракту галеги лікарської (Galega officinalis L.) на толерантність до глюкози у щурів. Як критерій сумарної відповіді на стандартний глюкозотолерантний тест розраховували інтегральний показник площі під глікемічними кривими (AUCglu), який відображає загальне підвищення концентрації глюкози після споживання глюкози та досліджуваних екстрактів. Аналіз гіпоглікемічної дії водних екстрактів листя та кореневих бульб якона, стабілізованих і нестабілізованих суспензій кореневих бульб якона й безалкалоїдної фракції екстракту галеги лікарської дає підстави стверджувати, що найкраща гіпоглікемічна дія притаманна кореневим бульбам якона у формі стабілізованої суспензії, а також стабілізованій за допомогою біокомплексу PS безалкалоїдній фракції екстракту галеги лікарської. Досліджувані екстракти та суспензії з найвираженішою гіпоглікемічною дією є значно ефективніші в порівняні з антидіабетичним рослинним збором «Арфазетин», та за цукрознижуючої дією не поступаються препарату «Сіофор».


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.