НЕФРОПРОТЕКТОРНИЙ ВПЛИВ ПОЛІФЕНОЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ З ЧЕРВОНОГО ВИНОГРАДНОГО ВИНА ЗА ДІЇ МАЛИХ ДОЗ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ
Анотація
У результаті проведених досліджень з`ясовано, що після одноразового опромінення щурів у дозі 10 сГр активність NO-синтази та вміст нітритів і нітратів збільшуються упродовж семи діб експерименту, а вміст 3`-нітротирозин-модифікованих протеїнів – тільки на другу та сьому доби, порівняно з контролем. У разі споживання тваринами концентрату природного поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина активність NO-синтази та вміст стабільних метаболітів оксиду Нітрогену залишаються у межах норми після впливу малої дози іонізуючого випромінювання. При цьому рівень нітротирозин-модифікованих білків характеризувався тенденцією до зниження на першу, другу та сьому доби після опромінення у разі введення per os концентрату поліфенольного комплексу. Одержані результати засвідчують здатність компонентів досліджуваного концентрату позитивно коригувати стан клітин нирки після опромінення малою дозою радіації, тому поліфеноли з виноградного вина можуть стати основою нових радіопротекторних препаратів.
Повний текст:
PDFПосилання
- Поки немає зовнішніх посилань.