ВПЛИВ АГМАТИНУ НА СТАН АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ЛЕЙКОЦИТІВ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ

L. Datsyuk, U. Datsyuk, N. Sybirna

Анотація


Досліджено вплив агматину на активність ензимів антиоксидантного захисту (супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази), вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів у лейкоцитах периферичної крові щурів за умов стрептозотоцин-індукованого діабету. Встановлено, що за розвитку експериментального діабету в імунокомпетентних клітинах крові піддослідних тварин істотно знижена активність ензимів антиоксидантного захисту і значно підвищений вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів. Введення агматину призводить до зростання активності супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази в лейкоцитах периферичної крові тварин з експериментальним цукровим діабетом. Показано, що введення агматину тваринам зі стійкою гіперглікемією викликає не лише зростання активності ензимів антиоксидантної системи у лейкоцитах, а й запобігає зростанню рівня продуктів вільнорадикального окиснення ліпідів – основного маркера розвитку оксидативних змін у цих клітинах.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.