ЗМІНИ АКТИВНОСТІ ЕНЗИМІВ ВУГЛЕВОДНОГО ОБМІНУ У ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-ІНДУКОВАНИМ ДІАБЕТОМ ЗА ДІЇ ЦИТРАТІВ МАГНІЮ І ХРОМУ

O. Shatynska, R. Iskra, O. Svarchevska

Анотація


Метою роботи було вивчення функціонального стану ключових ензимів вуглеводного обміну в умовах комплексного застосування цитратів магнію (у дозі 250 мг Mg2+/кг маси тіла) і хрому (у дозах 10 мкгCr3+/кг та 25 мкгCr3+/кг маси тіла) в печінці щурів з експериментальним цукровим діабетом. Показано зниження базального рівня активності глюкозо-6-фосфатдегідрогенази і лактатдегідрогенази за умов розвитку експериментального цукрового діабету, що супроводжується підвищенням рівня глюкози у крові дослідних тварин. У той же час встановлено зростання вмісту L-лактату і зниження вмісту пірувату в печінці тварин з експериментальним цукровим діабетом. Встановлено, що введення до раціону щурів цитрату магнію разом із цитратом хрому призводило до зниження рівня глюкози у крові, а також до зростання активності глюкозо-6-фосфатдегідрогенази і лактатдегідрогенази у печінці тварин. Проведеними дослідженнями також встановлено зниження вмісту L-лактату і підвищення вмісту пірувату за умов комплексного додавання цитрату магнію в дозі 250 мг Mg2+/кг маси тіла і цитрату хрому в дозі10 мкг Cr3+/кг маси тіла.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.