РЕГУЛЬОВАНА ЕКСПРЕСІЯ ГЕНА TPI1 ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКЦІЇ ГЛІЦЕРИНУ У ДРІЖДЖІВ SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Анотація
Підвищення продукції гліцерину під час ферментації виноградного сусла дріжджами Saccharomyces cerevisiae може покращувати смак і якість виготовленого вина. Відомо, що відсутність активності ферменту тріозофосфатізомерази (Tpi1) у клітинах дріжджів S. cerevisiae приводить до підвищення продукції гліцерину під час спиртового бродіння, проте водночас виявляє негативний вплив на ріст і стійкість відповідних штамів. У даній роботі описано конструювання та біохімічний аналіз штаму S. cerevisiae з експресією гена TPI1, що активується під час росту при високій аерації та знижується під час ферментації в анаеробних чи напіванаеробних умовах. Промотор гена TPI1 було заміщено на регульований глюкозою і киснем промотор гена CYC1, що кодує цитохром c. Така заміна призводила до суттєвого зниження активності тріозофосфатізомерази за умов, коли достатня кількість глюкози (2% і більше) була додана до середовища для культивування дріжджів. Отриманий рекомбінантний штам S. cerevisiae продукував удвічі більше гліцерину порівняно з вихідним штамом за умов ферментації. Цей штам може бути використано для виробництва вина з покращеними органолептичними характеристиками.
Повний текст:
PDF (English)Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.