ПЕРОКСИДНЕ ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ І БІЛКІВ В ОРГАНАХ КРОЛІВ: ДОСЛІДЖЕНО У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ

N. Roll, S. Tsehmistrenko

Анотація


Досліджено вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів і продуктів
окисної модифікації білків у мозку, серці та найдовшому м’язі спини кролів новозеландської породи. У ході досліджень було встановлено, що концентрація гідропероксидів ліпідів протягом усього дослідного періоду була найнижчою у найдовшому м’язі спини 4,79–5,63 ОЕ/г тканини. Відмічено підвищення вмісту продуктів, що реагують з тіобарбітуровою кислотою у серці кролів з 2,24 ммоль/г тканини в однодобовому віці до 4,85 ммоль/г тканини у віці 90 діб. Продукти окисної модифікації білків є перспективним маркером оцінки вільнорадикального окиснення, оскільки характеризуються тривалішим періодом розпаду, порівняно з продуктами ліпопероксидації. Найвищий вміст динітрофенілгідразонів основного та нейтрального характеру спостерігали у мозку однодобових кроленят. Проте з віком вміст продуктів окисної модифікації білків у органах досліджуваних тварин зменшувався, що свідчить про пригнічення вільнорадикальних процесів і активацію системи антиоксидантого захисту.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.