ЯКІСНИЙ І КІЛЬКІСНИЙ СКЛАД МІКРОФЛОРИ ТОВСТОЇ КИШКИ ЩУРІВ ЗА ПЕРОРАЛЬНОГО НАДХОДЖЕННЯ КОНСЕРВАНТА НІПАГІНУ
Анотація
Встановлено, що антимікробний консервант ніпагін, який вводили щурам внутрішньошлунково у дозі 10 мг/кг, спричиняв зменшення у складі порожнинної мікрофлори товстої кишки чисельності автохтонних облігатних мікроорганізмів родів Escherichia, Streptococcus, Candida (на 4-ту добу дослідження), Bifidobacterium Peptostreptococcus, Enterococcus (на 7-му добу), Eubacterium (на 11-ту добу). За даних умов відбувалося збільшення кількості бактерій родів Staphylococcus, Proteus і
Сlostridium на 4-ту, 7-му й 11-ту доби, відповідно. Константними представниками порожнинної мікрофлори експериментальних тварин, порівняно з такими у щурів контрольної групи, стають мікроорганізми родів Prevotella, Clostridium, Proteus, лакто зонегативні Escherichia sp. та бактерії P. aeruginosa.
Ключові слова: ніпагін, мікрофлора, порожнина товстої кишки.
Повний текст:
PDFПосилання
- Поки немає зовнішніх посилань.