ВІДНОВЛЕННЯ ХРОМАТ- І СУЛЬФАТ-ІОНІВ СУЛЬФАТВІДНОВЛЮВАЛЬНИМИ БАКТЕРІЯМИ DESULFOMICROBIUM SP. CrR3 ЗА ВПЛИВУ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН – ЗАБРУДНЮВАЧІВ НАВКОЛИшНЬОГО СЕРЕДОВИщА

K. Sholiak, S. Hnatush, T. Peretyatko, S. Gudz

Анотація


Досліджено вплив різних органічних речовин – забруднювачів навколишнього середовища – на відновлення сульфат-іонів і утворення гідроген сульфіду хроматорезистентними сульфатвідновлювальними бактеріями Desulfomicrobium sp. CrR3. Показано, що за наявності у середовищі культивування гідрохінону, гліфосату, казеїну, алкілсульфокислоти, нафти й сорбінової кислоти досліджені бактерії не росли. Незначне нагромадження біомаси, використання сульфат-іона та утворення гідроген сульфіду спостерігали за внесення у середовище культивування крохмалю, молочної сироватки, ніпагіну і пальмітату. Повне відновлення Сr (VI) у концентрації 0,25 мМ спостерігали за наявності глюкози, натрій малату, пірувату, фруктози, натрій цитрату. Збільшення концентрації Сr (VI) спричиняло пригнічення росту бактерій і відновлення Сr (VI).

Ключові слова: органічні речовини, хроматорезистентні сульфатвідновлювальні бактерії, відновлення Сr (VI), відновлення SO42- . 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.