ВПЛИВ АЛЬФА-КЕТОГЛУТАРАТУ НА ШВИДКІСТЬ ЛЯЛЬКУВАННЯ, ІНТЕНСИВНІСТЬ СПОЖИВАННЯ ЇЖІ ТА ВМІСТ ДЕЯКИХ МЕТАБОЛІТІВ У ЛИЧИНОК DROSOPHILA MELANOGASTER

H. Shmihel, M. Lylyk, M. Bayliak

Анотація


Досліджено вплив натрієвої солі альфа-кетоглутарату (АКГ) на швидкість лялькування плодової мушки D. melanogaster лінії w1118 та вміст деяких метаболітів у тілі личинок третьої стадії розвитку. Показано, що додавання до середовища культивування АКГ за концентрацій 0,01–10,0 мМ не впливає на швидкість лялькування, масу личинок плодової мушки та інтенсивність споживання ними їжі. За концентрації 100 мМ АКГ у середовищі спостерігалося зниження даних показників. Інтенсивність харчування дорослих особин плодової мушки збільшувалася при додаванні до середовища АКГ. У тілі личинок, вирощених на АКГ, вміст водорозчинного білка не відрізнявся, а вміст глюкози і триацилгліцеридів був нижчим, ніж у контролі. Обговорюються можливі механізми впливу АКГ на метаболізм личинок.

Ключові слова: альфа-кетоглутарат, Drosophila melanogaster, швидкість лялькування, інтенсивність споживання їжі, вміст глюкози, триацилгліцериди. 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.