До порушень внутрішньо- і міжмолекулярних взаємодій біомакромолекул під дією низьких температур

O. Nardid

Анотація


Метою роботи є дослідження впливу низьких температур на внутрішньо- та міжмолекулярні взаємодії в білках. У роботі використовували методи гель-хроматографії, електрофорезу, НВЧ-діелектрометрії, калориметрії, оптичної спектроскопії та ЕПР спінового зонду. Встановлено, що повільне заморожування (1–7 град/хв) природних білкових сумішей (сироватка кордової крові, фолікулярна рідина, екстракти плаценти людини) призводить до порушення внутрішньомолекулярних взаємодій у біомакромолекулах із розпушенням поверхневих поліпептидних ланцюгів і подальшою агрегацією біомакромолекул.

Ключові слова: низькі температури, природні білкові суміші, молекулярні взаємодії, кріопошкодження, кріозахист.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.