ІЗОТОПНІ СПІВВІДНОШЕННЯ БІОГЕННИХ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У ЖИВОМУ ОРГАНІЗМІ ЯК ПОТЕНЦІЙНИЙ ІНДИКАТОР ЙОГО ФІЗІОЛОГІЧНОГО СТАНУ

E. Sobotovich, O. Lysenko, Yu. Demihov, N. Skulskyi, M. Lysenko, T. Koshliakova

Анотація


Розглянуті теоретичні питання, що стосуються ролі внутрішньомолекулярних співвідношень ізотопів у функціонуванні живих організмів, зокрема людини. Особлива увага приділена ізотопному фракціонуванню вуглецю в організмі людини, як найбільш вивченого. Метою даної роботи є виявлення та вивчення стратегічного зв’язку між особливостями метаболічних перетворень в організмі людини, його функціональним станом та притаманними цьому організму внутрішньомолекулярними ізотопними співвідношеннями. Представлені власні експериментальні дослідження, проведені спільно з Інститутом геронтології, Інститутом гематології та Науковим центром радіаційної медицини АМН України з цієї проблеми. Простежується залежність між значеннями внутрішньомолекулярних ізотопних співвідношень окремих тканин людини та функціональним станом організму людини.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: органогенні елементи, внутрішньомолекулярні співвідношення ізотопів, фракціонування ізотопів, піруват, метаболізм.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.