АНАЛІЗ ІНТЕНСИВНОСТІ ЗМІН СИЛОВОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ M. GASTROCNEMIUS У АЛКОГОЛІЗОВАНИХ ЩУРІВ ІЗ 6-ГОДИННОЮ ВАСКУЛЯРНОЮ ІШЕМІЄЮ ЗАДНІХ КІНЦІВОК

O. Melnychuk, A. Motuziuk, T. Poruchynska

Анотація


У роботі аналізували інтенсивність змін силової продуктивності ішемізованого musculus gastrocnemius medialis в алкоголізованих щурів. Досліджувані щурі були розділені на 2 групи: неалкоголізовані (n=10) та алкоголізовані (n=10). контрольна група складалась з інтактних тварин (n=10). Реєстрація тетанічного скорочення ізольованого м’яза здійснювалась в ізометричному режимі, за умов його безпосередньої електричної стимуляції. У досліджуваних групах щурів виявлене погіршення ефективності тетанічної сумації послідовних м’язових скорочень і збільшення втрат тетанічної сили, порівняно з інтактними тваринами. Встановлено, що в алкоголізованих щурів, порівняно з неалкоголізованими, втрати тетанічної сили більші, а час досягнення піка тетанусу й індекс злиття достовірно не змінюються. Виявлені у досліджуваних групах щурів достовірні зміни індексу злиття вказують на погіршення потенціювання тетанічної сили індивідуальних м’язових скорочень у тетанусі ішемізованого м’яза, що є однією з передумов депресії його силової продуктивності й пов’язане з ішемією.

Ключові слова: васкулярна ішемія, алкогольна інтоксикація, силова продуктивність, сумація м’язових скорочень, m. gastrocnemius. 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.