МОРФОМЕТРИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЛЕЗІНКИ СВИНЕЙ

О. Dunaіevska

Анотація


Селезінка – це унікальний багатофункціональний орган, який впливає на стан організму тварин і є чутливим до дії біотичних, абіотичних факторів природного середовища та штучно створених умов утримання. Морфометричні дослідження селезінки свиней проводили з метою розробки тест-критеріїв для оцінки стану органа, які в подальшому використовуватимуться для вивчення впливу чинників різного характеру. Представлені результати морфологічної характеристики селезінки статево зрілих свиней великої білої породи 8-місячного віку. З’ясовано топографію, абсолютну та відносну масу, індекс розвитку селезінки, макро- й мікроскопічні особливості її паренхіми, особливість будови радіальних, сполучних і судинних трабекул, лімфоїдних вузликів. Морфометричними дослідженнями виявлені особливості структурних компонентів органа – співвідношення відносних площ опорно-скоротливого апарату, білої та червоної пульпи. Індекс розвитку селезінки дорівнює 13,02±0,78%, вона довга, овально-видовженої будови із дещо звуженими кінцями, на поперечному розрізі трикутної форми. Відносна маса органа 0,202±0,0042%. Мікроскопічна будова селезінки характеризується чітко сформованою червоною, білою пульпами й опорно-скоротливим апаратом. Опорно-скоротливий апарат формують капсула і трабекули, більшого розвитку набуває трабекулярний апарат, відносна площа якого становить 7,13±0,2%, співвідношення площ капсули і трабекул становить 1:2,47. У складі білої пульпи виділяють лімфоїдні вузлики і періартеріальні лімфоїдні піхви. У вузликах розрізняють світлий центр, мантійну та маргінальну зони. Співвідношення відносних площ світлого центру, мантійної зони, маргінальної зони та періартеріальних лімфоїдних піхв становить 1:0,87:1,31:2,49. Значну площу селезінки займає червона пульпа – 78,87±2,36%. Враховуючи отримані результати і дослідження інших науковців, запропоновано визначати морфометричні показники селезінки свиней з урахуванням віку, породи, регіональних та екологічних умов утримання і годівлі.

Ключові слова: селезінка, морфологія, свині, трабекули, пульпа. 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.