XVII ВСЕУКРАЇНСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ “СТАН І БІОРІЗНОМАНІТТЯ ЕКОСИСТЕМ ШАЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ ТА ІНШИХ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ”, ПРИСВЯЧЕНА 100-й РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ КОСТЯ АДРІАНОВИЧА ТАТАРИНОВА

O. Reshetylo, K. Nazaruk, I. Dykyy, Y. Tsaryk, I. Skyrpan, I. Koltun

Анотація


На базі кафедри зоології Львівського національного університету імені Івана Франка 9–12 вересня 2021 р. відбулася Всеукраїнська конференція “Стан і біорізноманіття екосистем Шацького національного природного парку та інших природоохоронних територій”, присвячена 100-й річниці від дня народження К. А. Татаринова.

У роботі конференції взяли участь 65 учасників зі 40 провідних наукових і навчальних установ Києва, Львова, Харкова, Шацька, Івано-Франкового, Одеси, Сум, Ужгорода, Житомира, Брно (Чехія), Нью-Делі (Індія), Копенгаґена (Данія) й інших міст. Більшість цих установ підпорядкована Міністерству освіти і науки України, Національній академії наук України. Були представлені також інституції природозаповідного фонду України, реабілітаційні центри для тварин і громадські організації.

Конференція проходила у два етапи: пленарне засідання 9 вересня – у приміщенні біологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка, секційні засідання 10–12 вересня – на території біолого-географічного стаціонару ЛНУ імені Івана Франка (околиці смт Шацьк Волинської обл.).
На конференції заслухано 29 усних доповідей з актуальних фундаментальних і прикладних питань зоології, екології, гідроекології, популяційної генетики, охорони природи, мікроеволюції, мікробіології, ботаніки тощо. Особливу увагу приділено біографії Костя Адріановича Татаринова та спогадам про нього. Однією з ключових доповідей на конференції був виступ професора Йосифа Царика, який обґрунтував необхідність створення нового розділу екології – інформаційної екосистемології. Доповіді також стосувалися глобальних змін клімату і його впливу на ключові види екосистем, наслідків негативної антропогенної дії та впливу інших екологічних чинників на біотичні системи й пошуку шляхів їхнього подолання, проблем і перспектив розвитку об’єктів природозаповідного фонду України. Одним із суттєвих нововведень цьогорічної конференції стала змішана форма участі у ній: частина доповідачів (особливо закордонні учасники) презентували свої доповіді дистанційно (Zoom), а інша частина – традиційно. Це дало змогу залучити більшу кількість учасників, допомогло мінімізувати ризики і проблеми сучасної коронавірусної доби та засвідчило перспективність проведення конференцій у такому форматі на майбутнє.
У науковому збірнику конференції надруковано 59 публікацій, у підготовці яких взяли участь 130 авторів (https://bioweb.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/09/SHatsk-2021.pdf).
Учасники конференції акцентували увагу на потребі комплексного підходу до зоологічних і екологічних досліджень, на необхідності системного бачення проблеми збереження біорізноманіття. Під час екскурсії навколо озера Пісочного було визначено моніторингові ділянки для подальшого детального дослідження біоти на них. Учасники підкреслили необхідність проведення конференції як засобу навчання студентської молоді, а також наголосили на потребі сприяти популяризації зоологічних і екологічних знань серед школярів та молоді всіма можливими способами. Позитивно відзначили співпрацю з іноземними вченими й інституціями та використання сучасних технологій для дистанційного зв’язку з ними.
Учасники конференції відзначили високий рівень її організації, висловили вдячність організаційному комітетові й запропонували наступну, XVIІІ Всеукраїнську конференцію “Стан і біорізноманіття екосистем Шацького національного природного парку та інших природоохоронних територій” провести у вересні 2022 року.
Текст резолюції можна переглянути за посиланням https://bioweb.lnu.edu.ua/news/xvii-naukova-konferentsiia-stan-i-bioriznomanittya-ekosystem-shatskoho-natsionalnoho-pryrodnoho-parku-ta-inshykh-pryrodookhoronnykh-terytoriy


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vlubs.2021.85.11

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.